Ultrahang diangnosztika, Nőgyógyászat, Szívultrahang, kardiológia, Bőrgyógyászat, Urológia, Segészet - érsebészet, Endokrinológia, Aspirációs mintavétel, Béldaganatszűrés, Gasztroenterológia, Vizeletvizsgálat
KAMILLA EGÉSZSÉGCENTRUM SZEGED - Francia utca 4/a
Ultrahang diangnosztika, Nőgyógyászat, Szívultrahang, kardiológia, Bőrgyógyászat, Urológia, Segészet - érsebészet, Endokrinológia, Aspirációs mintavétel, Béldaganatszűrés, Gasztroenterológia, Vizeletvizsgálat
KAMILLA EGÉSZSÉGCENTRUM SZEGED - Francia utca 4/a
ÚJ ESZKÖZ A BÉLRÁK ELLEN
Enzimes béldaganatszűrés
 
- egy daganat által termelt enzimet mutat ki a székletből immunológiai eljárással
- érzékenysége 85 %-os
- a rákot megelőző jóindulatú elváltozások (bélpolipok) jelentős részét is jelzi
- higiénikus
- alkalmazásához egyszeri mintavétel elegendő
- a vizsgálat előtt nem szükséges diétázni
- elvégzéséhez nem kell megjelenni orvosi rendelőben
- évenként ismételve a biztonság tovább növelhető
- a vizsgálatot a társadalombiztosítás nem finanszírozza
 
 
Miért fontos a szűrés?
Két ok miatt. Az első az, hogy a béldaganatok legtöbbször igen hosszú idő, akár 10-15 év alatt fejlődnek ki. Tehát sok idő van arra, hogy korai stádiumban, sőt akár még a daganatfejlődés jóindulatú időszakában észleljük a béldaganatot.
A másik ok, ami a szűrést fontossá teszi, hogy az elég korán felfedezett daganat csaknem mindig meggyógyítható. Ez a gyógyítás lehet műtéti kezelés, de nagyon gyakran még műtétet sem igényel.
 
Enzimes béldaganatszűrés (ScheBo Tumor M2-PK Székletteszt)
A béldaganatszűrés új lehetősége. Először 2004-ben, Németországban vezették be az eljárást. Magyarországon 2008-tól érhető el. Székletvizsgálatról van szó.
A vizsgálat elvi alapja az, hogy a daganatok anyagcseréje eltér a normális sejtek anyagcseréjétől, és ennek egyik jele az, hogy nagy mennyiségben termelnek egy tumor M2-PK nevű enzimet. Ezt az enzimet a daganat bocsátja ki magából, és az kiürül a széklettel. A székletből egy immunológiai eljárással ezt az enzimet mutatjuk ki.
Az Enzimes béldaganatszűrés teljesítménye kiváló. 100 daganatos betegből átlagosan 85 személy tesztje bizonyul pozitívnak. A béldaganatok lassú kialakulása miatt érdemes az Enzimes béldaganatszűrést évente megismételni. Az ismételt vizsgálatokkal a biztonság egyre növelhető
 
Mikor nem végezhető el az Enzimes béldaganatszűrés?
Hasmenéses széklet nem alkalmas vizsgálatra.
A belek gyulladásos betegségei, például colitis ulcerosa, Crohn betegség vagy bármilyen más hasmenéses betegség esetén a teszt pozitív eredményt adhat. Tehát ilyen betegségek fennállása esetén elvégzését nem ajánljuk, mert felesleges.
Az étrend, a széklet esetleges vér tartalma nem befolyásolja a mérés eredményét.
 
Teendők pozitív lelet esetén:
Ebben az esetben jelentős esélye van annak, hogy a vizsgált személyben jóindulatú, vagy - kisebb valószínűséggel - rosszindulatú béldaganat van jelen. A jóindulatú daganatokat (polipokat) is diagnosztizálni kell, mert legtöbbször ezek válnak évek alatt rákos daganattá.
A pozitív lelettel mindenképpen szükséges a háziorvost, kezelőorvost felkeresni. Ebben az esetben vastagbéltükrözés vizsgálat szükséges.
 
A vizsgálat díja: 13.000,- Ft
 
Az Enzimes béldaganatszűrést a társadalombiztosítás jelenleg nem finanszírozza.
Nálunk egészségpénztári kártyával, üdülési csekkel és wellness utalvánnyal is fizetheti a szűrőcsomagot.
 
Az Enzimes béldaganatszűrés technikai lebonyolítása
 
A csomag tartalma:
1. egy speciális mintavételi cső. A csőben körülbelül egy gombostűfejnyi székletminta kerül laboratóriumi beküldésre.
2. tájékoztató két példányban. Az egyik példány a megrendelőnél marad, a másikat vissza kell küldeni.
3. használati utasítás.
4. megcímzett, díjmentesen feladható válaszboríték.
 
A székletminta és az aláírt megrendelő lap a mellékelt válaszborítékban postai úton jut el a laboratóriumba. (Prolabor Kft. 5350 Tiszafüred, Poroszlói u. 21.) A leletet az ügyfél a székletminta postázását követő három héten belül kapja meg.
A lelet részét képezi annak értelmezése is. Pozitív esetben orvosi tájékoztatót is mellékelnek.
 
Mintavételi instrukciók
 
Mintavétel időpontja
A széklet laboratóriumi vizsgálatának a mintavételt követő 48 órán belül meg kell történnie. Ennek ellenőrzése céljából kérjük, hogy az egységcsomagban található Tájékoztató c. lap tetejére, a kijelölt sorba szíveskedjen beírni a mintavétel pontos időpontját. A postai szállítás 1 napot vesz igénybe, ezért kérjük, hogy a mintavételt követően mihamarabb adja postára a válaszküldeményt. Ehhez elsőbbségi küldeményként megcímzett válaszborítékot mellékeltek Önnek. A postai díjat a Sunmed Kft. fizeti. Ügyeljen rá, hogy pénteki, szombati, vasárnapi napokon, valamint bármilyen munkaszüneti napot közvetlenül megelőző napon mintát ne vegyen és ne postázzon! Mintavételre és postázásra maradnak tehát a hétfőtől csütörtökig terjedő munkanapok. Kisebb postahivatalokban előfordulhat, hogy az elsőbbségi küldeményeket délután már nem továbbítják. Ezért a biztonság kedvéért ezt érdeklődje meg, vagy délelőtt adja postára a küldeményt! Ha nem áll módjában a mintavételt követően azonnal feladni a válaszlevelet, akkor addig helyezze a mintát hűtőszekrénybe.
 
Mintavétel lépései
A mintavételt megelőzően semmilyen speciális diétára nincs szükség. Ügyeljen arra, hogy a mintavétel során a széklet ne érintkezzen vízzel, vagy vizelettel! Felhívjuk a figyelmet, hogy híg széklet vizsgálatra nem alkalmas.
 
Vegye ki a speciális széklettartályt a dobozából és a védőtasakból. A tartály végén lévő fület fordítsa el ütközésig.
Húzza ki széklettartályból a piros, középen lyukas dugón keresztül a mintavevő pálcát.
A középen lyukas piros dugó maradjon a csőben, ezt nem kell kivennie. A mintavevő pálcát egymás után négy helyre, 1-1 cm mélyre szúrja bele a székletbe úgy, hogy a pálca végén az apró rovátkák köze megteljen széklettel.
Ellenőrizze, hogy a pálca végén lévő rovátkák közét kitölti-e a széklet. A vizsgálathoz pontosan a rovátkák között maradó székletmennyiség kell. A székletbe csak a pálcát kell beleszúrni, nem kell a csőbe székletet tenni!
A mintavevő pálcát a közepén lyukas piros dugón keresztül dugja vissza a tartályba, és a lezáráshoz fordítsa el a nyitási iránnyal ellentétesen ütközésig. Helyezze vissza a csövet a védőtasakba, majd azzal együtt a papírtokba.
 
KAMILLA EGÉSZSÉGCENTRUM SZEGED - Francia utca 4/a
 
Elérhetőségeink
6724 - Szeged, Francia utca 4/a
Előjegyzés: H-Cs 9-17, P 9-15 óráig
Tel.: 62/46-46-46
Mobil: 30/8-46-46-46
Skype: szakorvos
kattintson a térképre
 
Jelöljön a Facebookon is!